2017. január 28., szombat

Egy kupac karácsonyi rom-kom

Szóval tavaly december közepe felé megtörtént az, ami korábban sosem: ingerenciám támadt arra, hogy lenyomjak egy rakás, lehetőleg borzasztó, rózsaszínű cukormázba(n) forgatott karácsonyi filmet. Na nem mintha soha a büdös életben nem láttam volna semmi egyebet, ami az ünnepekhez kötődik, de úgy általában véve elkerültem messzire a műfaj eme vadhajtását. Most viszont mindjárt lecsúszott öt, és aztán - szigorúan csak azért, hogy meglegyen a féltucat - még utána küldtem egy klasszikus musicalt is. És tulajdonképpen egészen jól szórakoztam, bár nem hiszem hogy bármelyiket is újra akarnám majd nézni :D
No de lássuk mik voltak ezek! (És előre is elnézést mindenkitől, aki szereti a felsoroltak valamelyikét...) Vigyázat, alighanem spoilerezek!

Forrás: IMDb
Az első a Karácsony a kastélyban volt. Mindjárt az elején lezsibbadt az agyam. Adott egy lány, aki elhunyt nővére gyermekeit nevelgeti. Épp anyagi nehézségekkel küzd, ráadásul - ah! - pont karácsony előtt. Ééés akkor megjelenik a felmentősereg: a morc, ámde dúsgazdag és persze európai főnemes nagyapa meghívja az egész pereputtyot a kastélyába, angyalünnepre. Ha jól rémlik, a csinos kis házikó elhelyezkedésére vonatkozóan azt a földrajzi információt kapjuk, hogy Liechtenstein közelében van. Ez csak azért zavart picinykét, mert a nagyapa eléggé britnek tűnik (Roger Moore!), ahogy a teljes vendégsereg is. A kastélynak is valami csicsás angol neve van. Britannia meg azért nem Liechtenstein szomszédságában van. De az is lehet, hogy az összes térkép, amit életemben láttam, erősen nyomdahibás. Én bármit el tudok képzelni, valamint az ellenkezőjét is.
Tehát a lány - aki rendszerint pont úgy tartja a fejét, mintha csak az imént vágták volna állon - a gyerekekkel karöltve nekivág az ismeretlennek. És aztán persze felolvasztja a jégszíveket, hogy a film végén egy elképesztően ronda ruhában áttáncolja magát a boldog jövőbe. Ez volt a legrosszabb a felhozatalból egyébként, többnyire pocsék színészi alakításokkal.

Eredeti cím: A Princess for Christmas
Bemutató: 2011
Rendező: Michael Damian
Szereplők: Katie McGrath, Sam Heughan, Roger Moore

Forrás: IMDb
Eztán a Karácsonyi angyal került sorra. Ebben a hányatott sorsú ifjú hölgy épp munkát keres, illetve a szeszélyesen működő vízcsapokkal küzd. A kedves szomszéd úr pedig munkát ajánl neki, szezonálisat. Van még ezen kívül egy szenzációhajhász újságírónk is - az ő esetében izgulhatunk nagyon, hogy vajon lerángatja-e a leplet a jóságos munkaadóról. Na, szerinted?! Ez már egy fél fokkal jobb volt az előzőnél, de azért még mindig jóval az általam felszerelt "Jó film" feliratú léc alatt van. Bocs. Itt sem éreztem azt, hogy briliáns színészek játékával akarnák elkényeztetni kis szívemet, és a kreativitás sem buzgott fel a képkockák közt. Egyszernézős rom-komnak viszont pont megfelelt, az is valami.

Eredeti cím: Christmas Angel
Bemutató: 2009
Rendező: Brian Brough
Szereplők: Kari Hawker, Bruce Davison, K.C. Clyde

Forrás: IMDb
A harmadik jelölt az Udvarlót karácsonyra lett. Nem túl feltűnően, de azért ismét emelkedett valamelyest a színvonal. Itt az egymásnak a sors (vagy a Mikulás?) által kiszemelt párocskánk mindkét tagja ügyvéd. Női tagja még kislányként a télapótól udvarlót kért, de csak egy hógömböt kapott egy ígérettel, hogy majd húsz év múlva postázásra kerül a kért álompasas. Ő ezen némiképp besértődött, aztán a rászorulók jogaiért küzdő jogásszá képezte ki magát. Az egyik ügye közös a párocska férfi tagjával, aki késik a bírósági meghallgatásról, ezért mindjárt be is pipul rá rendesen. A helyzetet tovább bonyolítja a korábbi kedves váratlan felbukkanása, kinek föltett szándéka visszakönyörögni magát elhagyott hölgye kegyeibe. De szerencsére Téltata jön, lát és győz. Hagyjál már, ez egy romantikus film, hol számít ez spoilernek úgy mégis?! Emlékeim szerint egész jó pillanatai is voltak a filmnek, és ha nem is lenyűgöző, de elfogadható színészi munka szemtanúja lehettem. Ó, és még azt is sajnáltam egy kicsikét, hogy nem tudok korcsolyázni.

Eredeti cím: A Boyfriend for Christmas
Bemutató: 2004
Rendező: Kevin Connor
Szereplők: Kelli Williams, Patrick Muldoon, Charles Durning, Bruce Thomas

Forrás: IMDb
Miután a fenti filmmel is végeztem, úgy gondoltam vicces lenne ennek egyfajta ellentétét is megnézni, úgyhogy következett is a Menyasszonyt karácsonyra. Mondjuk itt már emelték a tétet, hiszen nem szimplán barátot/barátnőt akartak keríteni a karácsonyfa alá, hanem mindjárt egy házastársat, ásóval, kapával, nagyharanggal. Ez picit olyan, mintha összegyúrták volna az Oltári nő-t a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?-tal: van egy csaj, aki már többször faképnél hagyta a vőlegényét, meg egy srác, aki fogadásból akar megkérni egy nőt. Szerintem senki nem fog döbbenetében hátrahőkölni, ha elárulom: végül egymásban vélik fölfedezni a rég áhított rokonlelket.
Na, ezt már egészen élveztem, annak ellenére, hogy a sztori ennél sablonosabb aligha lehetne. Már majdhogynem ajánlani is merném hasonló filmre vágyóknak. Ami azt illeti, abból amit eddig láttam, talán ez volt a legelfogadhatóbb.

Eredeti cím: A Bride for Christmas
Bemutató: 2012
Rendező: Gary Yates
Szereplők: Arielle Kebbel, Andrew Walker, Kimberly Sustad

Forrás: IMDb
Az ötödik a sorban a Karácsony Holly-val, ami némiképp átverős, ugyanis határozottan több benne a Holly mint a karácsony. Itt az ügyeletes szépfiú elhunyt nővére kislányát nevelgeti, aki az őt ért trauma hatására egy szót se szólt már hosszú-hosszú ideje. A javulás reményében visszaköltözik vele szülővárosába, egy szigetre (amit a morcoska barátnője persze nem vesz jó néven). Ide tart egy faképnél hagyott szép szőke lány is, gyermekkori álmát valóra váltani. Kitalálod, mi lesz a vége? Hát ja, úgy öt perc után simán. De azért egészen kedves film, ha nem kérsz tőle túl sokat, jól szórakozhatsz. Ezzel zárult a 21. századi karácsonyi szirupmozik sora, többre már nem volt időm az ünnep előtt, ugyanis iszonyatos mennyiségű aprósüteményt kellett legyártani...

Eredeti cím: Christmas with Holly
Bemutató: 2012
Rendező: Allan Arkush
Szereplők: Sean Faris, Josie Gallina, Eloise Mumford, Alex Paxton-Beesley

Forrás: IMDb
Viszont az ünnepekkor leadták a képdobozban a Fehér karácsonyt, én pedig abban a reményben ültem a zajláda elé, hogy nem fog nagyon fájni. Namost. Ez egy háborús jelenettel indul: a fronton karácsonyi bulit tartanak a katonák, bohóckodnak, énekelnek és végül elbúcsúztatnak egy tábornokot, ki oly kedves szívüknek. A fellépők közül ketten aztán a szórakoztatóiparban érnek el szép sikereket, mígnem egy sorsdöntő napon megtekintik két ifjú szőkeség - eszméletlenül unalmas, ráadásul többször is megismételt - produkcióját. Hogy, hogy nem, a volt tábornok csőd felé araszoló szállodájában kötnek ki, és úgy döntenek, hogy kihúzzák a kulimászból. Hát. Az egyik komoly problémám az volt ezzel a filmmel, hogy untam. A másik, hogy az volt az érzésem, Uncle Sam írta a forgatókönyvet, azt remélve hogy az összes férfi néző beáll a seregbe miután elhagyta a mozitermet. A harmadik, hogy még a táncok is vérlázítóan unalmasak voltak. A negyedik, hogy indokolatlanul sokat mutatták Vera-Ellen csupasz lábát. A frászt kaptam tőle. (Láttál-e már csontvázat flitteres ruhában táncolni?) Tovább meg nem sorolom. Nem mondom, hogy ez volt életem legrosszabb karácsonyi filmje (az a Négy karácsony. soha-soha többé. ha fizetnek érte, akkor sem.), de a jobbak közé sem sikerült felküzdenie magát. Egyszer elég volt, köszöntem szépen. Azért musical és/vagy táncrajongók tegyenek vele egy próbát - már csak azért is, mert ahogy elnézem, kisebbségben vagyok a fanyalgásommal, IMDb-n és Port-on is csinos pontszáma van.

Eredeti cím: White Christmas
Bemutató: 1954
Rendező: Michael Curtiz (Kertész Mihály, ha úgy jobban tetszik)
Szereplők: Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney, Vera-Ellen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése