2018. január 20., szombat

Margaret Atwood: Alias Grace

Forrás: Jelenkor
Ha tudod, hogy egy történet alapja valós, az mindig ad egy kis plusz érzelmi töltetet. Mindegy, hogy abból amit látsz vagy olvasol, mennyi az, ami tényekkel bizonyítható, mindig ott lebeg majd előtted, hogy akár így is történhetett. Ezért lehet az, hogy ha egy film igaz történet alapján készült, ezt mindjárt az elején közlik veled, hogy meglegyen az a kis bizsergés, amit egy (valaha) élő-lélegző embertársad életébe való bepillantás vált ki belőled. A kukkolásé, igen, vagy legalábbis annak a társadalmilag elfogadott verziójáé.

Margaret Atwood regényének is van valóságalapja, a címszereplő, Grace Marks valóban létezett, és valóban elítélték gyilkosságért James McDermott-tal együtt. És valóban enyhítették a büntetését, akasztás helyett életfogytiglani börtönre ítélték. Még van pár apróság, amit a szerző utószavában olvashatunk az 1843-as esetről, de nagyjából ez az a váz, amire az írónő felépítette a történetét.

Grace már több mint tíz éve a kingstoni börtönben ül, amikor csatlakozunk hozzá. Már túl van egy elmegyógyintézeti kezelésen, de időnként hallucinációk gyötrik a gyilkosságokkal kapcsolatban. Jó magaviseletét azzal jutalmazzák, hogy a börtönigazgató családjánál dolgozhat - jó cseléd, ráadásul hírhedt gyilkosnőként afféle trófeaként is funkcionálhat a teadélutánokon. És pár ember, aki hisz az ártatlanságában, a szabadon engedésén ügyködik. Az ő megbízásukból érkezik a városba az európai intézetekben tanult ifjú elmeszakértő, Dr. Jordan, hogy segítsen fellebbenteni a múlt eseményeit fedő fátylat - Grace ugyanis azt állítja, nem emlékszik a gyilkosságra, illetve hogy abban mi volt a saját szerepe.

Edward Holcroft a regény alapján készült sorozatban.
Forrás: IMDb

Dr. Jordan pedig - miután úgy érzi, elnyerte páciense bizalmát - arra kéri a nőt, hogy mesélje el, mire emlékszik. Grace pedig az elején kezdi, megismerjük az életútját írországi gyermekkorától a sorsát megpecsételő napig. Közben egy-egy epizód erejéig kitekintünk az orvos magánéletére, nehézségeire és terveire, jó és rossz tulajdonságaira. És azt hiszem nekem ez tetszett benne a legjobban - annak a gondolatnak az elhintése, hogy talán azzal sincs minden rendben, aki gyógyítani érkezett. Annak is lehetnek "romlott" gondolatai, aki a törvény és az emberek előtt is tisztán áll. Szerettem, hogy nem félt feltenni a kérdést: hol végződik a józan ész, és hol kezdődik az őrület? És azt is szerettem, hogy nem akart választ adni rá.

"Megőrült, így mondják, néha meg úgy, hogy beleőrült, mintha az őrület egy irány volna, mint a nyugat; mintha az őrület egy másik ház volna, ahová be lehet lépni, vagy egy egészen külön ország. De amikor az ember megőrül, nem megy máshová, marad ott, ahol volt. S valaki más jön be."

És nemcsak ezzel kapcsolatban tart minket bizonytalanságban az írónő: azt sem tudhatjuk, Grace valóban igazat mond-e, vagy csak ösztönösen ráérez, mi az amit hallani akarnak tőle, és azzal áll elő. S ha az utóbbi, a saját érdekében teszi, vagy csak azért, hogy a másik kedvében járjon? Én nem találtam egyértelmű válaszokat a kérdéseimre, de kivételesen örültem ennek.

Az első idei olvasmányom volt, és bár attól tartottam, hetekig elhúzom majd - féltégláról lévén szó -, valójában négy nap alatt átszáguldottam rajta. Grace története végig érdekes maradt, én pedig türelmetlenül vártam a végkifejletet, ami ugyan eltért attól, amit vártam, mégsem okozott csalódást. Igényes, gördülékeny stílusban megírt regény, olyan kérdésekkel és gondolatokkal, amiken az elolvasása után is lehet kérődzni, és bár hosszú, túlírtnak egy percig sem éreztem. Remélem a mérete senkit sem rettent el, én bátran ajánlom a szépirodalmat, a lélektani regényeket és a rejtélyeket kedvelőknek egyaránt.

U.i. És most, hogy a könyvvel végeztem, készen állok a tavaly bemutatott, hatrészes minisorozatra is. Remélem nemcsak a tervezésig jutok el vele, hanem sikerül meg is néznem még az idén.

🥕🥕🥕🥕

Eredeti cím: Alias Grace
Fordító: Csonka Ágnes
Kiadás: Jelenkor, 2017.
Oldalszám: 768
ISBN: 978-963-676-706-8
Keményfedeles, védőborítóval és szalag könyvjelzővel (amiért mindig plusz pont jár)
Fogy. ár: 4499 Ft, de a Libri csoport elég gyakran akciózik, érdemes figyelni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése