Oldalak

2017. március 4., szombat

Hervadó virágok

Forrás: moviepostershop
Szóval van ez a Jim Jarmusch nevű alak, akit azóta bálványozok, hogy x éve láttam a Halott embert (Dead Man), ami kedvenc filmjeim közt is a legkedvencebb, első megtekintése óta töretlenül. Egyértelmű volt, hogy minden filmjét látni akarom, és ami azt illeti, jelen sorok pötyögése közben az a csodás valóság, hogy az egész estés mozifilmek közül már csak eggyel lógok - a Permanens vakáció még hátravan. Nem minden filmjét rajongom (Az irányítás határai pölö akkora lila köd nekem, hogy az a Holdról is szabad szemmel látható), sőt, van amire már alig emlékszem, de Hollywood legmenőbb frizurájú pasasának akkor is örökös, bérelt helye van szőrös kis szívemben. Gondoltam jó lesz ezt így az elején tisztázni.

A Hervadó virágok nőfaló hőse, Donny kap egy titokzatos, bugyirózsaszín levelet egykori szeretőjétől, melyben közli vele, hogy van egy fia, aki épp elindult megkeresni a kedves papát. A bibi ott van, hogy Donnak sejtelme sincs, melyik barátnő írhatta a levelet. Barátja és szomszédja, Winston siet a segítségére - kér tőle egy listát a szóba jöhető hölgyekről, majd kidolgoz egy faja kis ütemtervet, hogyan is kéne utánajárni az igazságnak.

Na, ez például nem került a kedvenceim közé, de attól még élveztem :) Azt szeretném leszögezni, hogy Jarmusch nem a pörgős filmeken élőknek rendez. Az ő művei lassúak, atmoszférikusak, tele irodalmi és egyéb utalásokkal, kissé alter zenékkel. Én imádom, de akinek kétpercenként robbanás vagy autósüldözés kell, vagy minimum egy üvöltözős, drámai jelenet, hát szénné unja magát rajta, az hóttziher. Vagy öt perc után hagyja a 'csába :) Szóval csak arra akarok kilyukadni, hogy ne akkor vágj bele, ha épp pörögsz, mint egy búgócsiga, hanem egy csendesebb pillanatodban, akkor fog betalálni. Ó, és hadd tegyek még említést a finom humorról, ami úgyszintén a Jarmusch-alaprecept része, és itt sem hiányzik. Mindehhez vegyük hozzá a rendező néhány kedvenc színészét (Bill Murray, Tilda Swinton...), tűzzük körbe pár csokor rózsaszín virággal, keverjük össze, és már meg is kaptuk ezt a filmet. Önmagában teljesen tök jó, de valamiért nálam mégse kúszott fel a dobogóra. Azért csak szaladjatok megnézni, sokak szerint ez a legjobb darabja az életműnek :)

Eredeti cím: Broken Flowers
Bemutató: 2005
Rendező: Jim Jarmusch
Szereplők: Bill Murray, Julie Delphy, Jeffrey Wright, Sharon Stone, Frances Conroy, Jessica Lange, Tilda Swinton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése