Oldalak

2017. április 29., szombat

Hatalmas kis hazugságok

Forrás: IMDb
Erre a sorozatra még akkor figyeltem fel, mikor az HBO először reklámozni kezdte. Az más kérdés, hogy egészen addig, míg el nem kezdtem nézni, meg voltam győződve róla, hogy ez is ugyanúgy egy ezer részes "rendes" sorozat lesz, mint egy True Blood teszem azt. De nem, egy hét részes minisorozatról beszélünk, és a csatorna elég jó az ilyenekben, mindig tűkön ülve várom hogy melyik könyvre esik legközelebb a választásuk.

Ezúttal egy olyan regény adaptálására vállalkoztak, ami egy csapat kisvárosi anyukát állít a középpontjába - meg egy gyilkosságot. Három nőt szoktak emlegetni, de én ezt kibővíteném ötre. Ott van először is Madeline (Reese Witherspoon), a mások életébe folyton belekotnyeleskedő, a sajátját rendbe tenni nem tudó, harcias nő. Az ő legjobb barátnője Celeste (Nicole Kidman), a látszólag tökéletes családi boldogságban élő, visszavonult ügyvéd. Velük barátkozik össze Jane (Shailene Woodley), aki új a városban - a múltjában történt eseményeket feldolgozni képtelen, zaklatott fiatal anyát ismerhetünk meg benne. No és akkor ott van még kiegészítésnek Bonnie (Zoë Kravitz), Madeline volt férjének új választottja, illetve Renata (Laura Dern), az enyhén hisztis karrierista tigrismama.

Azt mindjárt az első rész elején megtudjuk, hogy valakit megölhettek, és valószínűleg van egy sérült is - a kezdő képsoroknál ugyanis nagyon liheg valaki, akit próbálnak megnyugtatni és a hulláról is ejtenek egy-két nem túl biztató szót. Rendőrségi kihallgatásokról láthatunk snitteket, de egészen az utolsó részig halvány lilás árnyalatban játszó gőzünk sincs róla, hogy ki(k) az áldozat(ok). Nekem legalábbis dunsztom nem volt róla, csak erősen drukkoltam, hogy ne ... legyen az, az nagyon bántotta volna az igazságérzetemet. Arról nem beszélve, hogy néhány rész után meg tudtam volna adni a saját jelöltemet, akinek a hiányát cseppet se fájlaltam volna.

A sorozat teljes hosszán végigfutó, mamák közt kibontakozó cicaharc kiváltója egy iskolai incidens. Mind az öt nő éppen most íratja be az első osztályba a gyerekét - és mindjárt első nap valaki bántja Renata kislányát. A csöppséget pedig megkérik, hogy mutassa meg ki volt - és ő rá is mutat egyikükre. No, itt aztán elszabadulnak az indulatok, bár az intés bizonytalan volt, és a gyanúsított elszántan tagad - az is sokára derül ám ki, valóban ő volt-e :) Közben pedig bepillantást nyerhetünk valamennyi fontosabb szereplő hétköznapjaiba, lesz kinek drukkolni, lesz kit utálni, ugyanakkor a fájdalmasan egysíkú karakterek hiányoznak a képből (na jó, talán Renata egy picikét az) - mindenkinek megismerhetjük a jó és a rossz oldalát is.

Bevallom én eleinte nagyon zavarosnak éreztem az egészet - de ez nyilván szándékos volt, így még nehezebb volt rájönni a titkok nyitjára. Oda-vissza ugrálunk a kihallgatások és a múltbéli jelenetek közt, Jane még a költözése előtti időkre is visszaemlékszik néha, szóval kicsit olyan mintha beülnél egy turmixgépbe, aztán hadd szóljon...! Azt mindenképp a sorozat javára írnám, hogy semmit nem tudtam biztosra, maximum halovány megérzéseim, sejtéseim voltak. És hát na, viszonylag ritkán látok olyan filmet, aminek ne tudnám megjósolni a végét, ha csak félig-meddig is. Szóval ha eleinte csak kapkodod a fejed, és legszívesebben feladnád, mondván hogy tiszta katyvasz az egész - tarts ki, a végén mindenre fény derül. Ami pedig a színészeket illeti - hát, itt azt hiszem nincs szükség hosszas elemezgetésre, a stáblista magáért beszél. Csak ajánlani tudom.

Eredeti cím: Big Little Lies
Rendező: Jean-Marc Vallée
Bemutató: 2017
Szereplők: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Zoë Kravitz, Laura Dern, Alexander Skarsgård, Adam Scott, James Tupper, Jeffrey Nordling

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése