Oldalak

2016. november 6., vasárnap

Thelma és Louise

Forrás: IMDb
Egy nagyon régi tartozást sikerült ma délelőtt törlesztenem (hű de sok ilyen van még...), és egek, hogy mennyire jól szórakoztam!
De lássuk miből állt össze az a filmkoktél, amit ily élvezettel szürcsöltem volt: két barátnő, az egyik egy rejtélyes múlttal és kisebb magánéleti problémával küzdő, két lábbal a földön járó magabiztos nő, a másik a balfék férje hatalmi játszmái alatt nyögő, tesze-tosza háziasszony. Ők ketten nekivágnak a sztrádának, hogy egy jót bulizzanak a hétvégén. Csakhogy el se jutnak a vágyott peca-helyszínig, mert közbeszól az élet egy arrogáns macsó képében, aki úgy dönt akkor is elveszi amit vágyik, ha azt egyáltalán nem kívánják megadni neki. Hogy az ő döntése volt-e rosszabb, vagy Louise-é, az már más kérdés. A lényeg, hogy a lányok kénytelenek menekülőre fogni, mivel egymásban jobban bíznak, mint a hatóság igazságszeretetében - és ahogy haladnak az útjukon, az egyre lejtősebb lesz... Nos, ehhez az alaphoz keverjünk még hozzá remek színészi alakításokat, csodás tájképeket és némi humort, és a végeredmény egy picit több mint kétórás, de percig sem unalmas mozi lesz. Bőven ad gondolkodni valót félresikerült párkapcsolatokról, barátságról, igazságszolgáltatásról.
Szerintem a legjobb alakítás egyébként Geena Davis-é, ahogy az általa megformált Thelma a kezdetben beszari, hisztire hajlamos butuska nőből a film végére mindenre elszánt bűntárs lesz, azt élvezet nézni. Nehéz, de hálás szerep, és tökéletesen hozza. Susan Sarandon Louise-a is teljesen rendben van, és még szívemcsücske Harvey Keitel is feltűnik a színen, bár ő sajnos nem kapott túl sok lehetőséget a kibontakozásra. (Ja, meg Brad Pitt is van, ha valakit az érdekel.)
Melegen ajánlom gyakorlatilag minden nőismerősömnek, és mindazoknak a pasasoknak, akik szerint a nő nem háziállat, hanem társ. Bár tudjátok mit? Azoknak is ajánlom, akik szerint háziállat, legyen egy rossz napjuk :P

Eredeti cím: Thelma & Louise
Bemutató: 1991.
Rendező: Ridley Scott
Szereplők: Geena Davis, Susan Sarandon, Harvey Keitel, Michael Madsen, Christopher McDonald, Brad Pitt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése