Oldalak

2016. december 1., csütörtök

Novemberi zárás

Lássuk akkor, mi történt novemberben. Hát először is: végre, végre! oly sok év után nem feledtem az összeesküvést, és november ötödik napját - és újranéztem a V mint vérbosszút, akkor amikor kell. Még mindig imádat van. És ha már ez került szóba, talán kezdjük eme izgalmatosnak ígérkező áttekintést a filmekkel.

Nyolcan vannak a megtekintett újdonságok, hozzájuk csatlakozik a fent említett maszkos úr, mint régi jó barát. Korábbi filmzabáló énem, mely egy hét alatt fogyasztotta el ugyanezt a mennyiséget felváltva könnyez s kacag ezen a teljesítményen, de korábbi énemnek például nem futotta mozijegyre, úgyhogy jobban teszi ha kussol. Egy értékeléssel lógok csak, de már nem sokáig, ez pedig a Magányos helyen, ami egyébként nagyon-nagyon tetszett. De amúgy ahogy itt most elnézegetem, ebben a hónapban nem is nagyon fogtam mellé - ha muszáj lenne kiválasztanom teszem azt a mélypontot, akkor az talán Earl lenne... de az se volt vállalhatatlanul rossz, csak azt csíptem legkevésbé. Háromszoros hurrá.

Képek forrása: Discogs

Zeneileg se vittem túlzásba a művelődést, de azért nyolc album így is lecsúszott - elsősorban annak köszönhetően, hogy a hónapban kötöttem két sapkát s ugyanennyi sálat. Ahhoz meg kellett a zene, nyilván.
A felhozatalnak mindjárt a fele amolyan törlesztés-féle - régi, főleg kamaszkori kedveltek, akiknek anno nem tudtam meghallgatni a lemezeit. A Korn: Untouchables, Creed: My Own Prison, Papa Roach: Old Friends From Young Years és Seal lemezei voltak ezek, és hát izé, nem számítottam igazából egyiknél se oltári rajongásra, de azért ilyen unalomra se :D Bocsánat, de ez az igazság, az első hármat nagyjából-egészében untam, talán kinőttem belőlük. Seal már kicsit más tészta, túl kellemes a hangja ahhoz, hogy szimplán bealudjak rajta, de nem vettem fel a kívánságlistámra. Ami a többieket illeti: Jozef Van Wissem & Jim Jarmusch: The Mystery of Heaven c. albuma volt azt hiszem a hónap csúcspontja, de szorosan mögötte battyog a Puscifer és a Money $hot. Hogy bekerülnek-e a kedvencek közé, azt még nem tudom, de mindenképpen újrahallgatósak. A maradék kettő, a Mazzy Star Among My Swan-ja és a Through the Devil Softly Hope Sandoval & The Warm Inventions-től a nyugisabb rockot képviseli. A baj csak az, hogy egyikről se tudok felidézni semmit... asszem jók voltak...

És akkor a könyvek. Hát úgyis mindenkit az érdekel a véletlenül vagy szándékosan idetévedők közül, ugye?
Olvasás terén megint nem alakítottam valami nagyot, hét könyvet fejeztem be a hónapban, és abból az egyik egy Kázmér és Huba kötet volt (A vérszomjas hómutánsok támadása, konkrétan). Arról nem beszélve, hogy azt is, meg A lepkegyűjtőt is még október első felében kezdtem el. Szégyen und gyalázat. Rajtuk kívül még Kerstin Gier Smaragdzöldjével, Daniela Kapitáňová Könyv a temetőről c. szösszenetével, Arisz Fakinosz Mese az eltűnt időről c. mágikus realista gyöngyszemével, China Miéville meglepően izgis Patkánykirályával és Rácz Péter Remélem, belátnak c. verseskötetével csillapítottam visszafogott betűéhségemet. Eltérő mértékben, de finomak voltak. Itt még három értékelés lóg a levegőben, még a héten megírom őket, istibizti.

Akkor most rátérek a beszerzős részre. Itten csak könyvek lesznek, de ők annyian, hogy... Hát, a fényképhez eredetileg a komódra akartam felstószolni őket, de úgy döntöttem, az túl ingatag vállalkozás lenne, úgyhogy:


A kanapé-tárlat kiállított tárgyainak listája:
- Margaret Atwood: Az özönvíz éve
- China Miéville: Patkánykirály
- J.K. Rowling: Harry Potter és a Bölcsek Köve (teljes a sorozat! végre!)
- John Williams: Augustus
- Jenny Lawson: Őrülten boldog
- Lionel Shriver: Nagytestvér
- Ljudmila Ulickaja: Jákob lajtorjája
- Jung Chang: Vadhattyúk
- Roberto Bolaño: 2666
- Cheryl Strayed: Vadon
- Daniela Kapitáňová: Könyv a temetőről
- F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
- Paul Auster: Brooklyni balgaságok
- Milan Kundera: A nevetés és felejtés könyve
- Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam
- Stefan Zweig: Sakknovella
- Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia
- Jane Austen: Catharine
- Szerb Antal: Utas és holdvilág
A kiállítás élőben megtekinthető - volt, a sajtófotózás erejéig. Tárlatvezetőnk, a gombafont szorongató Sanyi azonban készséggel áll rendelkezésükre, interjúhoz időpont egyeztetés a huszon-harmincezer-tapodtat-tíz-kettes telefonszámon lehetséges.
Egyébként leszögezném, hogy ez, hogy 19 könyvet újítok egy hónapban, nem számít átlagosnak. Még idén sem. De egyrészt a hónap végén Európa maraton volt, ami súlyos lelki válságot és komoly anyagi kiadást jelent, másrészt el kellett már költenem végre a Kultúra utalványaimat, az meg mindjárt öt könyv a kupacból. Miéville patkánysztoriját első körben a könyvtárból hoztam ki, de a kétszeres hosszabbítás is lejárt, és tudni akartam a végét, úgyhogy elugrottam érte a Könyvudvarba. A Sakknovellának ezt a kiadását azóta kergetem, hogy láttam A Grand Budapest Hotelt, és a molyon rábukkantam egy eladó példányra. A Nagytestvér meg egyszerűen kellett, és kész.
Most még egy hónap habzsi-dőzsi, aztán eljövel az Újév a megszorításokkal...

U.i. És azt mondtam már, hogy vettem egy 550 ml-es bögrét? Eddig beértem félliteresekkel, de ezt nem lehetett otthagyni - nagyon kellemes dózis fér bele teából :D

A csókosszájú csiga és a gigabögre.

4 megjegyzés:

  1. Azta, ez lehet, hogy meg sem állt volna egy kupacban! :D Báááár, nekem sikerült egy könyvfesztes ereszdelahajamat után 24-et felstócolni (tudom, hogy elvileg stósz, de nekem c-vel marad az igazi). Szóval ejha... :D Egyébként meg ne szabadkozz, élvezd őket és kész!
    Nekem is pont nemrég ajánlották a Sakknovellát, el akarom majd olvasni. Illetve Nagytestvérem is van. :)
    Nekünk van itthon 7 decis bögrénk is asszem, jó nagy. :D Én kisebbekből iszom, vagyis normálból, Zemberem szeret nagyból teázni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tutira nem! :D Elkezdtem őket egymásra pakolni a komód szélén, de szegény csókosszájú csigám olyan riadtan pillogott rám, hogy inkább letettem az eredeti tervről... Óóó, élvezem én, nagyon is! (És decemberben is szép termés várható!)
      Na, a 7 deci az már sok lenne nekem azt hiszem :D Meg az a baj, hogy nem szeretem egyszerre ledönteni, és már a félliteres vége is remekül kihűl, mire odajutok... mikrózva meg nem finom :/

      U.i. Amúgy én is stócnak szoktam mondani/írni, csak most tettem kivételt ;)

      Törlés
  2. Ó, nekem is nagy lett a kupacom novemberre, meg sem próbáltam már őket egymásra pakolni :D

    A bögrét hol vetted? Van IKEA-s nagy bödönöm, ami hivatalosan amúgy sörös korsó, de mostanában jobban szeretem a csésze formát :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Éljenek a könyvekben gazdag novemberek!

      Butlerses találat, a Retro sorozatból. Több minta is van, talán 4 vagy 6... És nagyon kényelmes a fogása :)
      https://www.butlers.hu/konyha-etkezo/talalas/poharak/retro-bogre-zold-550ml

      Törlés